Witajcie :)
Wspomniałyśmy ostatnio o ciekawym składniku, który ostatnio zagościł w naszych kuchniach i oto on - komosa ryżowa. Już od dawna chciałyśmy wypróbować to pseudozboże, które nie zawiera glutenu. Po próbach polubienia kaszy jaglanej byłyśmy nastawione odrobinę sceptycznie, gdyż wiele osób mówiło, że są one podobne w smaku. Nic bardziej mylnego :) Kasza jaglana źle przygotowana będzie gorzkawa i nie da się jej już uratować, podczas gdy komosę uratujecie zawsze. Nasze pierwsze podejście do quinoi postanowiłyśmy zrobić na słodko i był to strzał w 10! Przerobiłyśmy trochę przepis z bloga Feed Me Better (klik) i tak powstały pyszne placuszki jabłkowe z komosy ryżowej. Polecamy gorąco!:)
Składniki (na 10 sztuk):
50g komosy ryżowej
1 jajko
4 łyżki mleka
niecałe jabłko
2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej zmielonego)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i zalej 1/2 szklanki wody. Zagotuj, przykryj, zmniejsz gaz i gotuj aż quinoa wchłonie całą wodą, czyli ok 10-12 minut (mieszając co jakiś czas). Odstaw do wystudzenia.
2. W misce rozkłóć jajko z mlekiem, komosą, siemieniem i mąką. Dodaj obrane i starte jabłko, cynamon oraz miód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut.
3. Placki smaż na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką masła, po ok 4 minuty z każdej strony. Masę można nakładać łyżką lub formować pożądany kształt w rękach.
Placuszki najlepiej smakują z dżemem lub migdałami :) W domu Julki zostały przyjęte z dużym entuzjazmem :)
Fajny pomysł na inne placuszki :)
OdpowiedzUsuńzaskakujące, ale wygląda doobrze :) jak takie racuszki troszku :)
OdpowiedzUsuńZdrowe, i jakie apetyczne :0
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, ciekawe, czy z kaszy manny też by takie wyszły :)
OdpowiedzUsuńMam komosę w domu to spróbuję. Placuszki świetne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam quina i mysle takie placuszki sa genialne! mniam!
OdpowiedzUsuńkolejne świetnie wykorzystanie komosy!
OdpowiedzUsuńFajne zastosowanie komosy! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają te placuszki...
OdpowiedzUsuńciekawe, ciekawe i zdrowe!
OdpowiedzUsuńPyszne placki! Komosa to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji próbować komosy ryżowej, jestem bardzo ciekawa jej smaku, ale sądzę, że jest pyszna;). Patrząc na składniki, myślę, że placuszki mają wspaniały smak;)
OdpowiedzUsuń